Räddningstjänst gjorde en insats vid utsläppet i Härnösand. Ingen person har skadats. Foto: Örjan LeekVisa alla (2)
Visa alla (2)

Utsläpp av farligt ämne i Härnösand – ammoniakblandning läckte ut vid värmeverk

Uppdaterad
Publicerad

Ett larm om utsläpp av farligt ämne kom in till SOS Alarm vid lunchtid under lördagen. Det handlade om ett utsläpp på 2500 liter av 24-procentig ammoniakblandning inne på ett kraftvärmeverk som ägs av HEMAB. Ingen person kom till skada vid utsläppet.

Larmet om utsläppet kom klockan 12.30 på lördagen och det handlade om ett kemutsläpp vid Hemabs kraftvärmeverk i Härnösand.

– Utsläppet är från en behållare inne på Kraftvärmeverket. Räddningstjänsten är på plats med flera enheter och ska nu försöka samla upp vätskan som nu hamnat i en invallning, säger Lars Krantz, inre befäl vid räddningstjänsten.

Själva läckaget åtgärdades.

– Vi ska nu göra en utredning kring händelsen. Där vi ska ta reda på hur det kunde hända och vad som orsakade utsläppet. Vi måste också se vilka åtgärder som måste göras för att en liknande olycka inte händer igen, säger Lena af Geijerstam Unger, vd för Härnösand energi & miljö AB.

Räddningstjänsten kunde lämna över till Hemab under lördagskvällen och till veckan ska händelsen utredas.

Under söndagen visade det sig att det rörde sig om cirka 10000 liter ammoniakblandning och inte 2500 liter. Läckan fångades upp i en invallning och sedan arbetade räddningstjänsten med att pumpa upp vätskan. Det fanns ingen risk för miljön i samband med läckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.