Flykten från glesbygden

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åtta åren har befolkningen i glesbygden minskat kraftigt. Och i Västernorrland är det Ånge som förlorat flest invånare.

Under de senaste åtta åren har Ånges befolkning minskat med tio procent. Nu har utflyttningen stannat av men räknar man med alla som dör är det fortfarande en vikande trend.

– Vi har en ganska ålderstigen befolkning och det föds relativt få barn, säger Stefan Wallsten som är chef för utvecklingsenheten i Ånge.

Stora arbetsgivare

Ett annat problem är att många jobb försvunnit bland annat från statliga arbetsgivare som posten och kriminalvårdsanstalten.

– Man ser att det går en centraliseringsvåg genom landet och även inom dom statliga verksamheterna. Man skulle ju hoppas att man på ett annat sätt skulle använda dom här som ett styrmedel för landsbygden i stället, säger Stefan Wallsten.

En arbetsgivare som satsar i Ånge kommun är Elkapsling i Alby. Där jobbar 73 anställda. Och förstaget är i full gång att investera nära tio miljoner kronor i fabriken, delvis med stöd av Länsstyrelsen. Och dom ser fördelar med att finnas på en mindre ort.

– Det är en väldig skillnad på engagemang på en mindre ort jämfört med större städer. Här tar man ansvar för vad man åtagit sig att göra, säger Bo Berglund vd på Elkapsling.

Viktigt med kompetens

Dessutom bäddar företager för att finnas kvar i bygden i framtiden också.

– Så jobbar vi mycket mot skolorna också för att säkra kompetenser framåt också, säger Bo Berglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.