Magnus Haglund, kommundirektör i Örnsköldsvik, tror inte att kommunens tjänsteresor kommer att gå tillbaka till tiden före pandemin.

Färre tjänsteresor för kommunerna under pandemin sparade miljonbelopp – resepolicy ses över

Publicerad

Coronapandemin har gjort att tjänsteresor ställts in och ersatts av digitala möten.

Det har inneburit såväl minskade kostnader som utsläpp för länets kommuner. Nu tror få att tjänsteresorna kommer återgå till nivåerna före 2020.

Örnsköldsviks kommun gick från drygt 3 miljoner kronor i kostnader för tjänsteresor – tåg, flyg och bil – 2019 till drygt 600 000 kronor i fjol. I Kramfors var kostnaderna för arbetsresor 2,2 miljoner kronor 2019 och ifjol var motsvarande kostnad 868 000 kronor.

– Jag tror aldrig att vi kommer upp i de nivåer vi hade förut, säger Magnus Haglund, kommundirektör i Örnsköldsvik.

Ser över resepolicy

Örnsköldsviks kommun håller på med en revidering av kommunkoncernens resepolicy – och den kommer nu att ta med erfarenheter från pandemitiden.

– Hur vi ser på digitaliseringen och vårt resande har påverkats, säger Magnus Haglund.

Se mer i klippet ovan.

Fakta: Minskat resande under pandemin

De sammanlagda utsläppen 2020 av koldioxid från Sveriges myndigheters tjänsteresor och transporter rapporteras ha minskat med 16 procent sedan år 2019. Utsläpp från flygresor har minskat med 70 procent. (Källa: Naturvårdsverket)

Svenskarna gjorde 3,7 miljarder resor under 2020, en minskning med 12 procent jämfört med 2019. Framförallt minskade resor relaterade till arbete och skola, där var minskningen 17 procent. Resor med färdsättet kollektivtrafik har minskat mest, med hela 42 procent. (Källa: Trafikanalys)

Under 2020 ökade användningen av digitala möten dramatiskt inom alla områden för svenska myndigheter och lärosäten. Så gott som samtliga myndigheter (98 procent) använder nu digitala möten för både intern och extern kommunikation. (Källa: Trafikverket/REMM-rapport)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.