Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I en lägenhet i Sollefteå pågick en tortyrliknande misshandel av två offer under några dygn i början av december. Se bilder ur polisens förundersökning här. Foto: ur polisens förundersökning

Utpressning, kidnappning och grov misshandel – fem åtalade för grova våldsbrott i Sollefteå

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer åtalas i en härva av grovt våld som i huvudsak skett i en lägenhet i Sollefteå. De totalt 21 åtalspunkterna rör bland annat grov utpressning, olaga frihetsberövande, synnerligen grov misshandel och vapenbrott.

Se bilder ur polisens förundersökning här i videon.

Det handlar om en spiral av eskalerande våld på en adress i Sollefteå under några dygn i början av december i fjol. De fem åtalade, fyra män och en kvinna, är i åldrarna 23-40 år. De tre huvudmisstänkta har suttit häktade i drygt tre månader.

Enligt uppgifter i förhören ska det hela ha handlat om obetalda skulder.

En person har enligt åtalet genom våld och hot om våld tvingats betala omkring 120 000 kronor till de huvudmisstänkta i målet. Det sedan de riktat en pistol mot hans huvud och rygg och hotat ta ut honom i skogen och bland annat klippa hans fingrar.

De misstänkta har därefter också förmått brottsoffret att köpa varor åt dem på sitt bankkort för totalt omkring 18 000 kronor.

Hoppade på huvudet

En annan person – för övrigt också åtalad i samma ärende för vapenbrott – har enligt åklagarens gärningsbeskrivning utsatts för ytterst grov misshandel av de tre huvudfigurerna i målet sedan han inte gått med på att betala männen 50 000 kronor – trots att de som en del i utpressningen utsatt målsägaren för en skenavrättning.

Han ska då – bland annat – fått ett flertal slag och sparkar både mot kroppen och huvudet. Gärningsmännen ska därefter hoppat både på huvudet, ryggen och bröstkorgen, slagit offret i bakhuvudet med en glasskiva så att den krossades, piskat och tagit strypgrepp på honom med ett skärp, skurit honom i armen med ett rakblad och hällt biltvättmedel i hans ansikte och ögon.

Inlåsta i ett dygn

Offret ska efter den brutala misshandeln bland annat ha fått en bestående synnedsättning.

Två av de huvudmisstänkta åtalas också för olaga frihetsberövande. De ska enligt åklagaren ha satt tre personer – de två brottsoffren ovan plus en kvinna – i ”husarrest” i samma lägenhet i Sollefteå under ett dygn.

Alla de tre huvudmisstänkta nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.