Fler smittade men inga fler döda i Covid-19 i Västernorrland Foto: SVT

Äldre kvinna avled efter fallolycka – nu får Sundsvalls sjukhus kritik av IVO

Uppdaterad
Publicerad

Hon fick morfinbehandling trots att hon inte tålde det och anhöriga fick inte information om att hon avlidit i nära anknytning till att dödsfallet inträffade.

Nu riktar IVO kritik mot Sundsvalls sjukhus efter behandlingen av en kvinna efter en fallolycka.

En kvinna avled efter en fallolycka i början av januari i år.

Kvinnans anhöriga anmälde vårdavdelningen då de ansåg att det fanns flera brister i den vård som gavs.

I anmälan pekar de dels på att kvinnan getts morfinbehandling trots information om att hon inte tålde medicinen, och dels att informationen om hennes tillstånd varit bristande.

IVO ger kritik

IVO har utrett situationen och ger avedelningen kritik när det gäller de anhörigas delaktighet i vård och behandling under besöksförbudet på grund av pandemin.

Inspektionen för vård och omsorg ger också sjukhuset kritik för att närstående inte fick löpande information om patientens sviktande hälsa och att de inte heller erbjöds komma in för samtal avseende begränsade behandlingsåtgärder under pandemin.

Anhöriga fick sent dödsbesked

Enligt IVO:s utredning fanns brister i hur kvinnans anhöriga informerades om hur hennes hälsa successivt försämrades – kvinnans anhöriga fick dessutom inte information om att kvinnan hade avlidit i nära anknytning till att dödsfallet inträffade.

”IVO bedömer att vårdgivaren inte sett till att närstående fick adekvat patientinformation under aktuellt vårdförlopp vilket inte är i enlighet med kravet om god vård. Närstående fick inte möjlighet att få samtala med läkare avseende begränsningsåtgärder, samt informerades inte om att beslut tagits om att behandlingsinsatsema begränsats”, skriver IVO i sitt utlåtande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer