Mannen fick vänta 14 timmar med svåra smärtor i buk och rygg.

Fick vänta 14 timmar med skada på kroppspulsådern

Uppdaterad
Publicerad

Mannen kom in till akuten i Sollefteå med svåra smärtor i mage och rygg. Han blev kvar på akuten i 14 timmar innan skadan på kroppspulsådern upptäcktes. Läkaren får nu kritik av IVO.

Inspektionen för vård och omsorg riktar kritik mot AT-läkaren som jobbade den aktuella natten i mitten av april förra året.

Mannen, som kom till akutmottagningen 23.45, hade svåra smärtor hela natten och fick smärtstillande injektioner flera gånger. AT-läkaren misstänkte njursten, men kontaktade inte den läkare som hade bakjour förrän på förmiddagen dagen därpå.

Sjuksköterska reagerade

Klockan tre på natten meddelade AT-läkaren att det skulle göras en röntgen av buk och rygg morgonen därpå. Mannen låg kvar på akuten och inte förrän vid tolvtiden gjordes det en skiktröntgen. Då var det en sjuksköterska som reagerat på att patienten fortfarande var kvar på akutmottagningen.

Klockan ett på eftermiddagen kom svaret på skiktröntgen – en skada på kroppspulsådern hade hittats. Efter kompletterande röntgenundersökning fördes mannen till intensivvårdsavdelningen innan han skickades till Umeå för vidare vård.

Bristfälliga anteckningar

Enligt anmälan till IVO tog det 14-15 timmar innan rätt diagnos ställdes.

IVO konstaterar att läkaranteckningarna från patientbesöket är bristfälliga. Väsentliga uppgifter saknas i journalen och IVO ifrågasätter om patienten undersökts i tillräcklig omfattning.

IVO pekar även på brister i både akutens tillsyn, och rutiner för att möta hög belastning på akutmottagningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.