Johan Appelgren, sverigechef på First hotels, ser ingen annan utväg än att stänga flera hotell. Foto: SVT

First Hotels stänger ner hela sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Hotellkedjan First Hotels väljer att stänga ner sina hotell i Västernorrland. Kraftig minskning av bokningar och många avbokningar på grund av spridningen av Covid-19 uppges vara skälet.

Hotellbranschen har drabbats hårt av den rådande pandemin. Resandet och därmed också hotellövernattningarna har minskat kraftigt. Hotellkedjan First Hotels tvingas nu att stänga ner flera av sina hotell över sommaren.

– Vi har, som många andra i vår näring, dessvärre upplevt ett extremt intäktsfall under den senaste perioden på grund av viruset. Vi ser att de stödåtgärder som man kan få inte är tillräckliga och även kanske sena. Man får ju inte söka bidragen som man annonserat om ännu, säger Johan Appelgren som är hotellkedjans sverigechef.

Alla sägs upp

Johan Appelgren uppger att de berörda orterna inte har särskild stort inflöde under sommaren och att stängningen måste till för att för att spara pengar som ska rädda verksamheterna på lång sikt. På de berörda hotellen, Statt i Örnsköldsvik och Stadt i Härnösand, berörs 20 respektive 10 anställda. Samtliga har varslats om uppsägning.

– Enligt svenska regler så finns det ju ingen annan möjlighet för oss än att säga upp personal. Därmed så tappar vi ju många väldigt duktiga medarbetare men de står så klart först i kön. Så fort vi öppnar upp igen så är de tillbaka i arbete. Det är trist men det finns liksom inte något annat alternativ i gällande lagstiftning.

En bransch i kris

Några siffror på hur pandemin i slutändan kommer att påverka hotellbranschen finns inte men enligt Johan kommer det att ta lång tid att hamna på rätt köl igen.

– Det kommer att vara ett dramatiskt fall i vår intjäning. Vi kommer att klara oss men det blir ett tufft år och det är nog dessvärre så att man i hela branschen har en lång period framför sig innan man kommer tillbaka i närheten av där man var förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.