Tomaterna får näring från en fiskodling Foto: Fredrik Israelsson, SVT

Fiskar som hjälper tomater nominerade till pris

Uppdaterad
Publicerad

Härnösandsföretaget Peckas Naturodlingar har utvecklat sin kretsloppsidé från provanläggning till storskalig matproduktion. Nu kan de få pris av landsbygdsnätverket.

De första stapplande stegen tog fiskodlaren Pecka Nygård för tjugo år sedan då han byggde en småskalig försöksanläggning i sin grannes trädgård. Hans idé var en tomatodling som renar och får näring från en fiskodling i ett slutet och miljövänligt system.

Stor anläggning

Nu har tekniken förfinats och ett helt nytt växthus på 4 000 kvadratmeter och en ny fiskodling för regnbågslax har byggts utanför Härnösand. Anläggningen kommer producera 200 ton tomater och 20 ton fisk per år.

Fler ska byggas

1 800 aktieägare valt att investera i odlingen. Företaget har också fått stöd ur landsbygdsprogrammet för att bygga anläggningen. Tanken är att bygga en rad anläggningar runt om i Sverige.

– Idén är för bra för att inte spridas och om det ska fungera så måste det ske i större skala. Vi vill inte att Peckas naturodlingar ska vara en trevlig liten gårdsbutik, idén är för bra för det och marknaden är mogen för närodlat, klimatsmart och högkvalitativ mat. Vi tror stenhårt på att kretsloppsodling är framtidens odlingssystem, säger Daniel Brännström som är huvudägare tillsammans med kompanjonen Hugo Wickström.

Nominerade till pris

Härnösandsföretagarnas arbete har uppmärksammats. Projektet har nu nominerats till ”Ullbaggepriset 2017” som delas ut vid Landsbygdsnätverkets landsbygdsgala i november. Peckas Naturodlingar utvalts av juryn som en av tre kandidater i kategorin Miljö och klimat.

Landsbygdsnätverket är ett nätverk som består av föreningar och myndigheter som på olika sätt har betydelse för utvecklingen av de verksamheter och företag som finns i landsbygder och i kustsamhällen.

Alla länder som är medlemmar i EU och har ett landsbygdsprogram ska ha ett landsbygdsnätverk. Alla organisationer och myndigheter som företräder nationella intressen som är viktiga för landsbygdsutveckling kan bli medlemmar i Landsbygdsnätverket. Idag har nätverket 92 medlemmar. I styrgruppen finns bland annat Företagarna, Jordbruksverket, LRF och Tillväxtverket representerade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer