Ljungan

Fiskeprofil avstängd

Publicerad

Under hösten har fiskeprofilen Daniel Persson protesterat mot höjda fiskekortspriser i Ljungan. Nu dras hans fiskekort in och han stängs av från fisket i Ljungan söder om Sundsvall och fyra andra älvar.

Daniel Persson har varit aktiv i det pågående arbetet med restaureringen av Ljungan men tvingats lämna arbetet efter en schism. När två av Ljungans fiskevårdsområden aviserade en höjning av fiskekortspriserna inför 2018 deklarerade Persson att han skulle stödja en eventuell bojkott av fisket via Facebookgruppen Ljunganfiskarna.

Stängs av i fem älvar

Nu meddelar Nedre Ljungans Fiskevårdsområde och Tuna Östra Fiskevårdsområde att Daniel Persson stängs av under hela 2018, det fiskekort han har är ogiltigt och avstängningen gäller även fiskesträckor i Dalälven, Ljusnan, Indalsälven och Ångermanälven. Motivet till avstängningen är enligt fiskevårdsområdena följande uttalande som Daniel Persson publicerat på Facebook:

”Om någon driver igång och samordnar en bojkott, så kan ni räkna med mitt deltagande.”

Fientlig handling

”Detta är en fientlig handling som riktar sig mot fiskeområdets ekonomi och därmed försvårar arbetet för alla intressenter vid älven”, skriver fiskevårdsområdena i ett gemensamt brev till fiskeprofilen.

– Jag blev chockad. Det känns inte som att jag lever i ett demokratiskt samhälle, säger Daniel Persson.

– De har inte stöd för det här i stadgarna för fiskeområdet, menar Daniel Persson som nu funderar över att inleda en rättslig process mot fiskevårdsområdena.

Sätta ner foten

Christer Andersson är ordförande i Tuna Östra fiskevårdsområde. Han berättar om det arbete som lagts ner för att förbättra fisket i Ljungan, ett arbete som Daniel Persson var delaktig i till en början.

– Men till sist fungerade det inte, vi hade så olika åsikter om hur arbetet skulle drivas framåt, säger Christer Andersson.

Vill ni förbjuda olika åsikter?

– Nej, det är klart att man får tycka vad man vill, det är ju sånt som för utvecklingen framåt, men vi kom till ett läge då vi måste sätta ner foten.

Hårt straff

Att stänga av honom från fisket är inte det väldigt hårt?

– Det är absolut sista utvägen. Det har aldrig hänt tidigare.

Vad hoppas ni uppnå med det?

– Jag hoppas det leder till att vi får arbetsro och istället kan lägga krut på att utveckla fisket i Ljungan, säger Christer Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer