Peter Blomqvist, turneringens generalsekreterare, med dokumentet som visar att kranvattnet i Örnsköldsvik uppfyller Internationella hockeyförbundets krav. Foto: SVT/Thomas Sundberg

Flaskvatten ratas under U18-VM i Örnsköldsvik och Umeå

Publicerad

När U18-VM i ishockey spelas i Örnsköldsvik och Umeå i april kommer spelarna att serveras kranvatten i sina flaskor. Ett beslut som kunde tas först efter vattenanalyserna godkänts av Internationella hockeyförbundet.

När VM-turneringar i ishockey spelas är det brukligt att spelarna serveras flaskvatten inför matcherna. Så var det tänkt även i år.

Men turneringens generalsekreterare, Peter Blomqvist, ville annorlunda. Ett till synes enkelt beslut att bara byta ut flaskvatten mot kranvatten var dock inte riktigt så enkelt som man först trodde. Det krävdes bevis på vattnets kvalitet i form av laboratorieanalyser.

– Många av de deltagande länderna från Europa och Nordamerika är vana att använda flaskvatten så det var ett krav inför turneringen. Vi fick skicka in vattenprover från Miva och Vakin i Umeå som visade att vattnet håller en god kvalitet, berättar Peter Blomqvist.

Analysbeskedet som gav grönt ljus att skippa flaskvattnet. Foto: SVT/Thomas Sundberg

Att helt välja bort flaskvatten under turneringen betyder i runda slängar 20 000 färre vattenflaskor som ska tappas upp, transporteras och återvinnas.

Fördelarna med att servera friskt kranvatten är också många.

– Flaskvattnet är uppemot 250 gånger dyrare än kranvatten och hela 300 gånger sämre för miljön på grund av hur det produceras. Flaskor ska tillverkas, vattnet ska transporteras och flaskorna ska returneras, säger Lars Westberg, kommunikationsansvarig på Miva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.