Korna på bilden är inte de som rymt. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Flera kor rymde i Ånge – två fick avlivas

Uppdaterad
Publicerad

Flera kor rymde under lördagseftermiddagen vid Erikslund i Ånge. Två av dem simmade över Borgsjön och försökte ta sig upp mot E14.

– Båda fick tyvärr avlivas av ägaren, säger Tomas Hansson, inre befäl vid räddningstjänsten.

Det var strax efter klockan 13 som larmet inkom och totalt var det sex stycken kor som rymde. Enligt inre befäl Tomas Hansson så lyckades två alltså av korna ta sig över Borgsjön.

– De försökte ta sig upp mot E14 och båda fick tyvärr sedermera avlivas av ägaren, säger han.

Kor längs järnvägen

De andra korna som rymde är kvar vid södra sidan av Borgsjön, men längs med järnvägen.

– Just nu så har jag inte helt koll på läget där, mer än att man försöker fånga in dem. Vi har begärt lägre hastighet på tågen som rullar förbi så att det inte ska ske någon olycka, säger Tomas Hansson vid 14.30-tiden.

Det är fortfarande oklart varför korna rymde.

– Men förmodligen är det något som har skrämt dem och har gjort så att de är stressade. Det är därför svårt att handskas med korna, det är ju stora och kraftfulla djur också, säger Tomas Hansson.

Ägaren har tagit över

Strax efter klockan 15 avslutade räddningstjänsten sin insats, och lät ägaren ta över själv.

– Ägaren har bra koll på var alla fyra kor befinner sig, men de är inte så medgörliga. Ägaren kommer vänta till kvällen eller natten och försöka få med sig dem då, säger Hansson på lördag eftermiddag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer