Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sommar betyder inte bara fotboll i Husum – här består en del av lagarbetet av att plocka lupiner. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Flicklaget i Husum rensar lupiner för att samla pengar till cuper

Publicerad

Tolvåringarna i Husum IF har valt att rensa lupiner för att fylla på lagkassan. Hör några av tjejerna berätta om den invasiva växten och vad de intjänade pengarna ska användas till.

– Jag hoppas att vi kan åka på cup, att vi ska kunna göra roliga saker och att alla i hela laget ska trivas, säger Lilly Kusoffsky.

Lilly Kussofsky och hennes lagkamrater i Husum IF spelar inte bara fotboll i sommar. För att fylla på sin lagkassa har de också valt att rensa lupiner för kommunens räkning. Lilly uppskattar att hon själv lyckats fylla upp emot 40 säckar redan och då har kampanjen precis börjat.

– Vi började plocka innan Lupinkampen drog igång. Mamma gillar att göra saker så vi tjuvstartade lite.

”Fler måste engagera sig”

Alva-Lii Ågebro menar att laget ska försöka plocka så mycket de bara kan, även om det tar hela sommaren. Men för att det ska lyckas, menar hon, krävs att fler engagerar sig.

– Jag tror att vi kan få ihop väldigt mycket om vi samarbetar hela laget. Men jag tror att om fler som vill vara med och spela cuper kan engagera sig mer så kan vi samla in pengar fortare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.