Visa alla (2)
Visa alla (2)

Flyktingboende på Stora torget

Uppdaterad
Publicerad

Ikea-paket blir nytt flyktingboende under temavecka i Sundsvall.

Temaveckan Globala Sundsvall pågår den här veckan, och det blir en rivstart med bygge av en ny form av flyktingboende på Stora torget i centrala Sundsvall. Det är elever på gymnasiets byggprogram som står för byggandet.

Stryktåligare tältkonstruktion

Better Shelter heter flyktingbostaden som också är namnet på den svenska stiftelse som tagit fram produkten. Stiftelsen stöds av både UNHCR och IKEA, så bostäderna levereras enligt IKEA modell i 170 kilo tunga platta paket.

Det är en ny typ av tältkonstruktion som har längre hållbarhet är vanliga traditionella tält enligt ett pressmeddelande från Globala Sundsvall, och UNHCR har beställt 30 000 enheter. Redan nu har 15 000 bostäder levererats till bland annat Irak och Grekland.

Globala Sundsvall

Globala Sundsvall är en del i Sida-projektet Globala kommunen, där sida samarbetar med sju svenska kommuner för att lyfta globala frågor på en lokal nivå. Förutom Sundsvall består de övriga kommunerna i projektet av Borås, Umeå, Norrköping, Linköping, Karlstad och Malmö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.