Folkets röst om SJ: ris och ros

Publicerad

SJ menar att den svenska tågtrafiken är orättmätigt baktalad: tågen kommer och går allra oftast i tid och är billigare än till exempel flyget, menar bolaget.
Men vilken inställning har gemene man i frågan? Så här skriver några som tyckt till på vår Facebook.

Det är ris och ros i omdömena bland dem som skrivit och berättat, och en del berättar riktiga skräckupplevelser.

En kvinna som har sin familj i USA berättar att hennes föräldrar råkat ut för förseningar till och från Arlanda. Vidare skriver hon:

”Kusinen försenad en timme på väg norrut från Arlanda. Satte honom på flyg från Midlanda till Arlanda för hem resan. Inget problem. Bror med fru fick sitta tre timmar på Arlanda nere i tunneln. Förseningar uppdaterades var 15:e minut. Fick stå hela vägen till Söderhamn efter att ha rest från California. Vi körde de tillbaka till Arlanda med bil. Sist kom mor och far och då köpte jag flygbiljetter åt båda håll.”

27 timmars försening

En annan missnöjd resenär berättar:

”Vi skulle ta tåget till Stockholm och flyg till Kiruna, framme 13.00 samma dag. När tåget börjar rulla meddelar man att tåget blir försenat två timmar = missat flyg. Vi blir efter förfrågan från vår sida kompenserade med tågresa med nattåg till Kiruna, framme 9.00 dagen efter. Det visar sig senare att även det tåget blir försenat i tre omgångar så vi kom inte fram förrän kl. 16.00 dagen efter. Vi kom alltså 27 timmar senare till Kiruna!!
Under hela denna tid bjöd SJ på EN macka med dryck! Riktigt riktigt dåligt på det hela taget.”

Måste reservera sig

En mer ambivalent skribent resonerar så här:

”Arlanda är tåget förstahandsval för mig. Men tyvärr måste man ibland avboka och ta flyget pga osäkra avgångar och ankomster.”

Men SJ och tågtrafiken får också odelat beröm av flera besökare på SVT Västernorrlands Facebook:

”En enda gång har det strulat då jag blev 2 timmar försenad till Norrköping. Har inte inträffat nåt strul tidigare heller.
Och prismässigt är det ju myyyycket billigare än flyg! Så från min horisont är det klockrent att åka tåg.”

”Fåtal förseningar”

”Jag har åkt Sundsvall-Stockholm regelbundet med tåg sedan x2000 började gå för en 20 år sedan och bara drabbats av riktiga förseningar två gånger.”

”Bästa sätt att resa! Under tio år jag rest har jag bara varit försenad två ggr.”

”För statistik på mina resor Sthlm-Sundsvall. Dokumenterar i excel... För ”höstterminen” 2019 har 73% av tågen anlänt i tid. Ungefär som det slutade för mig 2018. Arbetar i Sthlm 2 dagar/vecka och åker bil eller tåg...” ”...SJ bättre än sitt rykte? Ja om ryktet säger att varannan resa är försenad är 75% i tid faktiskt 50% bättre än ryktet...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer