Utanededräkten visades för första gången på Textilarkivet i Sollefteå 2005, nu ställs den ut igen. Foto: Monica Thomasson

Undangömd folkdräkt ställs ut i Edsele – första gången på 15 år

Uppdaterad
Publicerad

En folkdräkt från 1800-talet återskapades efter ett fynd på en släktgård i Utanede i Sollefteå kommun. Nu visas dräkten på en utställning i Edsele som öppnar på lördag.

I början av 1980-talet hittades kläder instoppade som tätning i fönster och i dörrar på en gård i Utanede. Ur dessa fynd rekonstruerades folkdräkten Utanededräkten, som visades för första gången på Textilarkivet i Sollefteå 2005.

Nytt liv efter 15 år

Sedan dess har den legat nerpackad i en källare. Men nu, 15 år senare, får den nytt liv och en ny utställningsplats. Från och med lördag visas dräkten i sin helhet i Edsele församlingshem.

Fynden i Utanede har även inspirerat konstnärer och hantverkare att skapa nya produkter; till exempel keramik, möbler och textiltryck -  även de visas på utställningen som pågår under resten av året och hela 2021.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer