Föräldrar från Allsta och Ankarsvik drog igång protesten ”Föräldrainitiativet” som en reaktion mot Sundsvalls kommuns planer för grundskolan. Idag satte de upp teckningar gjorda av barnen på skolorna i entrén till Sundsvalls kommun. Foto: Pierre Ragnehag, SVT

Sundsvallsföräldrar pressar politiker i skolfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Entrén till Sundsvalls kommun pryddes idag av en massa barnteckningar – alla med samma budskap: ”Rör inte min skola”. Det är gruppen ”Föräldrainitiativet” som vill förmå kommunen att backa från planerna att lägga ner flera skolor i kommunen.

I en översyn och plan för skolornas framtid i Sundsvall kommun föreslås fem skolor läggas ner och istället slås ihop med större skolor.

Två av skolorna som berörs är Ankarsvik på Alnö och Allsta i Matfors, och föräldrar till elever i skolorna har bildat gruppen ”Föräldrainitiativet” där man på sociala medier driver opinion mot planerna.

Skolnedläggningar i Sundsvall

Protest i samband med möte

I samband med Barn- och utbildningsnämndes möte idag, manifesterade gruppen en protest genom att ställa ut teckningar gjorda av skolbarnen under budskapet ”Rör inte min skola”.

En av de föräldrar på plats var Mikael Brander,  förälder från Allsta.

– Det finns inga kalkyler i förslaget som visar på det skulle skapa en bättre och effektivare skola, menar han. 

Teckningar från elever prydde Sundsvalls kommunhus – alla med vädjan att inte lägga ner några skolor

Under dagens möte med nämnden skulle föräldrar vara med och ställa frågor till politikerna.

SVT: Tror du att det går att stoppa det här?

– Absolut, det tror jag, säger Therese Ekström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolnedläggningar i Sundsvall

Mer i ämnet