Föräldrar trafikfara utanför skolor

Uppdaterad
Publicerad

Nu i veckan börjar skolorna. Barn ska hämtas och lämnas och trafiksituationen på många skolor är direkt farlig.

En augustimorgon på Södermalmsskolan i Sundsvall ser det ut som på många svenska skolor. Föräldrar skjutsar sina barn ända fram för att barnet tryggt och snabbt ska komma till skolan. Det blir många bilar och nästan ingen går över vägen på övergångsstället när Mittnytt är på besök.

– Den här tryggheten man vill uppnå när man skjutsar sina barn blir paradoxalt nog en otrygghet, säger rektor Anders Ehnberg. Han menar att när många föräldrar samtidigt ska lämna av sina barn, uppstår allvarliga risker.

Enligt trafiksäkerhetsorganisationen NTF är det faktiskt föräldrar som utgör den största trafikfaran för skolbarn. Nu i veckan har NTF och polisen extra koll på 30-vägarna där många kör för fort. När försäkringsföretaget If frågade 1 204 rektorer på låg- och mellanstadieskolor i landet, svarade hela 61 procent att föräldrar ofta är en trafikfara och 58 procent av rektorerna svarade att de är oroliga för att något ska hända.

Ida Forslund har precis lämnat av sina tre barn. Hon går med dem in på skolgården och har bilnycklarna i handen när Mittnytt träffar henne. För henne är bilen nödvändig; tre barn ska från andra änden av stan till skolan i centrum.

– Men de borde bygga farthinder, många kör alldeles för fort här. Jag brukar köra en extra sväng så att vi hamnar på rätt sida och barnen inte behöver gå över vägen, säger hon.

– Det här är inte ens den värsta årstiden, det blir värre med bilarna sedan när det blir kallt säger rektor Ander Ehnberg.

Han uppmanar föräldrar att fundera över hur man tar sig till skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.