Förbud mot medföljande till ultraljud och KUB-test på kvinnoklinikerna i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

På grund av den ökande smittan av Covid-19 och andra virussjukdomar, infördes i Örnsköldsvik idag förbud mot medföljande. Från och med 13 januari så gäller förbudet även på Sundsvall och Sollefteå sjukhus.

Förbudet gäller på både barnmorskemottagningar och mottagningar på sjukhus. Verksamhetschefen har förståelse för att det kan vara känslosamt för de inblandade när man gör ett ultraljud.

 – Det finns ju många kvinnor och partners som gått igenom jättemycket svåra saker, då tar vi ju beslut som frångår det här, säger Helena Dalin, verksamhetschefen för kvinnosjukvård, Region Västernorrland.

Symptomfritt

När det gäller kejsarsnitt och akut kejsarsnitt så får medföljande testas innan den kommer in till förlossningen men med symptom så får man inte följa med in.

 – Det är ju lite av det priset vi får betala nu i och med pandemin. Tyvärr så råkar ju kvinnorna ut för det här, säger Helena Dalin.

KUB -kombinerat ultraljud och blodprov

Undersökningen KUB visar sannolikheten för att fostret bär på någon av de numerära kromosomavvikelserna trisomi 13, 18 och 21. KUB består av ett blodprov och en ultraljudsundersökning. Provet kan inte ge säkra svar, utan bara uppskattningar. Det kan behöva kompletteras med andra prov. KUB ökar inte risken för missfall.

Källa: 1177 och Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.