Foto: Fredrik Israelsson SVT

Fördubblad sjukfrånvaro i grundskolan på vissa håll

Uppdaterad
Publicerad

Sjukfrånvaron i grundskolan är just nu dubbelt så stor som vanligt på vissa håll i länet. Men frånvaron beror inte nödvändigtvis på att föräldrarna håller sina barn hemma för att inte smittas.- Vi tror att man är extra noga med att uppmärksamma symptom just nu, säger Urban Åström, skolchef i Sundsvalls kommun.

En rundringning till länets kommuner visar att sjukfrånvaron i grundskolan på flera håll är dubbelt så stor som vanligt just nu.

Om föräldrar medvetet håller sina barn hemma från skolan för att undvika coronasmitta eller om sjukläget just nu är extra ansträngt kan man bara spekulera om.

Vartannat förskolebarn hemma

• I Sundsvall var sjukfrånvaron 22 procent i slutet av förra veckan. Normalt sett brukar runt tio procent vara sjuka så här års. Skolchefen i Sundsvall tror inte att föräldrar medvetet håller friska barn hemma.

– Vi kan inte säga att man håller barnen hemma bara för att man är orolig. Vi tolkar det mera som att man är mera noga med att uppmärksamma symptom, säger skolchefen Urban Åström.

I förskolan är sjukfrånvaron betydligt högre, omkring 50 procent.

Kontakter med föräldrar

• I Härnösand var sjukfrånvaron i grundskolan 25 procent i fredags.

– Vår bedömning baserat på kontakter med föräldrar är att föräldrarna håller barnen hemma, säger skolchefen Roland Bång.

Kramfors kommun meddelar att grundskolans digitala närvarosystem låg nere under hela förra veckan. Närvaron finns därför bara noterad analogt så att säga, och några sammanställningar av den för hela kommunen finns inte att uppbringa i dagsläget.

I förskolan var ungefär vart femte barn sjukanmält i slutet av förra veckan.

Strikta restriktioner

• I Sollefteå pendlade sjukfrånvaron i grundskolan mellan 30-35 procent under förra veckan.

– Jag är övertygad om att det beror på våra nya strikta restriktioner. Är man det minsta snorig ska man vara hemma, säger skolchefen Örjan Abrahamsson.

• I Ånge var snittsjukfrånvaron i grundskolan under förra veckan cirka 40 procent.

– Det här här är allra minst en fördubbling av antalet sjukskrivna. Förmodligen beror det på att folk följer folkhälsomyndighetens råd och är försiktiga. En hostning så är man hemma, säger Johanna Fanberg, kommunens utvecklingsledare.

Lägre i vissa kommuner

Men sjukfrånvaron bland eleverna är inte osedvanligt hög överallt:

• I Örnsköldsvik var sjukfrånvaron förra måndagen cirka 15 procent. I dag är den lägre, omkring 13 procent snitt bland några av grundskolorna i kommunen vilket bara är något högre än normalt säger Mikael Breilin som är en av grundskolans verksamhetschefer. 

• I Timrå är inte sjukfrånvaron i skolan större i år än tidigare år under influensa- och förkylningsperioder.

– Däremot är frånvaron hög inom förskolan. Det är lite olika i olika områden i kommunen men i genomsnitt ligger den på runt 50 procent. På vissa håll är den ännu större, säger Timrå kommuns skolchef Ann-Christin Isaksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.