Foto: SVT / arkiv

Förvaltningsrätten: Regionens tvättavtal måste göras om

Uppdaterad
Publicerad

I en färsk dom slår Förvaltningsrätten fast att Region Västernorrlands nya avtal om tvättjänster som innebär att man valt en annan samarbetspartner än Textilia i Långsele är ogiltigt. Därför måste hela upphandlingen göras om, konstaterar domstolen.

I våras stod det klart att Region Västernorrlands upphandlingsprocess om ett nytt tvättavtal slutat med att den mångåriga samarbetspartnern Textilia i Långsele valts bort till förmån för störste konkurrenten Berendsen.

Ett hårt slag för tvätten i Långsele med omkring 60 fast anställda medarbetare där uppdraget för regionen stod för omkring 40 procent av företagets omsättning.

Textilia

Överklagade

Textilia överklagade upphandlingsprocessen som företagsledningen menade inte gått riktigt rätt till. Och nu får man rätt enligt en dom i Förvaltningsrätten.

Domstolen anser till skillnad från ledningen för Region Västernorrland att det nya avtalet inte är ett tjänstekontrakt utan ett ramavtal. Därmed är det nya tvättavtalet ogiltigt och hela upphandlingsproceduren måste göras om från början.

Tre veckor på sig

– För ramavtal kan man inte träffa överenskommelser för den tid som är aktuell i det här fallet. Men vi anser alltså tvärtom att det handlar om ett tjänstekontrakt, säger regionens ekonomidirektör Lars Halén till SVT Västernorrland.

Regionledningen har tre veckor på sig att begära överprövning och har ännu inte bestämt sig för om man ska gå vidare.

Förlängt tills vidare

Avtalet med Textilia i Långsele går ut vid årsskiftet men förra veckan beslutade Region Västernorrland att förlänga det till och med den sista februari 2020 under det att upphandlingsförfarandet prövas rättsligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Textilia

Mer i ämnet