Birgitta Larssons forskning visar att stödsamtal stärker förlossningsrädda kvinnor. Foto: SVT Barbro Sellin

Samtal hjälper mot rädsla inför förlossning

Uppdaterad
Publicerad

Stödsamtal under graviditeten gör att att rädslan blir hanterbar. Det visar en doktorsavhandling av barnmorskan Birgitta Larsson i Sundsvall.

Ungefär en av fem av gravida kvinnor har en så svår förlossningsrädsla att den påverkar deras dagliga liv.

– Den vanligaste orsaken är att man är rädd för smärtan. Man är rädd för att bli skadad eller dö, eller att barnet ska skadas eller dö, berättar forskaren Birgitta Larsson.

Efter fyra års forskning har hon doktorerat på avhandlingen om förlossningsrädsla. Forskningen visar bland annat att stödsamtal under graviditeten gör att att rädslan går att hantera..

Hanterbar rädsla

Stödsamtal med barnmorska eller läkare erbjuds för att stärka kvinnans tro på sig själv och sin förmåga att föda. Birgitta har intervjuat kvinnor och par i sin forskning.

– Det kvinnorna beskrev var att samtalsstödet hade stärkt dem. De gick in i förlossningen med större tillförsikt och då de fick ett kontinuerligt stöd under förlossningen och fick vara delaktiga i de beslut som togs blev rädslan mer hanterbar och i vissa fall minskade den, säger forskaren Birgitta Larsson.

Hon menar att risken för komplicerade förlossningar ökar hos förlossningsrädda.

– Den här gruppen kvinnor har också en ökad risk att uppleva förlossningen som negativ och så är det även om hon inte haft den här komplicerade förlossningen, berättar Birgitta Larsson.

Ny forskning om Sollefteåmammor

I september i år gick Birgitta  in som forskare i ett nytt projekt. Det handlar om att i Sollefteå får blivande mammor hjälp av barnmorska hela vägen.

 – Samma barnmorska följer kvinnan genom graviditeten. Hon är med vid förlossningen och hon följer även kvinnan efter förlossningen, säger Birgitta Larsson.

I länder som Danmark och Nya Zeeland har vanligtvis en barnmorska 40 kvinnor som hon följer per år.

– För kvinnor som är förlossningsrädda skulle det vara väldigt bra att ha samma barnmorska hela vägen, avslutar Birgitta Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.