Carina Forslund, samordnare på Barnahus Västernorrland, ger tips till barn hur de ska avslöja nätpedofiler. Foto: Eva Harström, SVT

Så snärjer nätpedofiler barnen i fällan – går från smicker till hot

Uppdaterad
Publicerad

Överallt där barn finns online, finns också vuxna som söker kontakt för att kunna utnyttja barn sexuellt.

– En person tar kontakt. Till en början handlar det om smicker, säger Carina Forslund på Barnahus Västernorrland.

De tar hand om barn från hela länet som utnyttjats sexuellt på nätet, och ger råd till både barn och föräldrar.

Ofta följer förövarna samma mönster, berättar Carina Forslund, samordnare på Barnahus Västernorrland. 

– En person tar kontakt, som utger sig för att vara någon annan. Till en början handlar det om smicker, säger Carina Forslund. 

Gärningsmannen skriver trevliga saker och försöker skapa en relation med barnet. 

– Efter ett tag ber man barnet skicka en bild som är lite över gränsen för vad barnet skulle skicka, men det kanske inte är en pornografisk bild, och så börjar man linda in barnet i fällan, säger Carina Forslund. 

Barnen törs inte berätta 

Hon märker att det har blivit allt vanligare och ofta är det  barn i 10-årsåldern som drabbas.

– Det är svårt för dem att förstå konsekvenserna, vad som händer när man skickar iväg en bild. De gör det i god tro. Sedan blir de skrämda, hotade och rädda. De känner sig tvingade att skicka fler bilder, säger Carina Forslund. 

Många barn törs heller inte berätta, varken för någon vuxen eller en kamrat. 

– Man har gjort nånting som mamma, pappa har sagt att du inte ska göra. Man vet att det är “fel”. Alla barn som är på nätet kan ramla i fällan, säger Carina Forslund. 

Hotar sprida bilderna 

Förövaren skrämmer barnen till tystnad och hotar med att sprida bilderna om de inte gör som han vill. För föräldrar kan det vara svårt att få barnen att berätta. Det gäller att vara närvarande även på nätet, och vara uppmärksam på tecken att barnet mår dåligt, säger Carina Forslund – se mer i klippet:

För den som råkat illa ut, finns hjälp att få. 

– Vad man än har varit med om, så kan man få väldigt bra hjälp med att bearbeta det idag. Alla socialtjänster har beredskap för det i det här länet, säger Carina Forslund.

Det här är Barnahus

Barnahus är ett samarbete mellan olika myndigheter som är inblandade när det finns misstankar att ett barn, mellan 0-18 år,  är utsatt för ett brott.

Främst gäller det:

  • barn som utsatts för våld i nära relation
  • barn som utsatts för sexualbrott
  • barn som bevittnat våld i nära relationer

Barnahus Västernorrland: Åklagarkammaren, polisen, socialtjänsterna i alla kommuner, barnkliniken och barn- och ungdomspsykiatrin i länet finns samordnade i gemensamma lokaler, för att underlätta för utsatta barn/ungdomar och deras anhöriga.

Verksamheten omfattar alla kommuner i Västernorrlands län; Sundsvall, Härnösand, Timrå, Ånge, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik.

Hjälp att få

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.