Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Stefan Söderlund, tidigare kommundirektör i Sundsvall, om vad han minns om granskningen av den nu mutmisstänkte chefen. Foto: SVT

Förre kommundirektören i Sundsvall fick tips om oegentligheter – hade korrigerande samtal med mutmisstänkt chef

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvalls kommun har i flera år känt till sponsringen av anhöriga till den mutmisstänkte chefen. En utredning har gjorts av Stadsbacken, kommunens moderbolag för flera år sedan, men den finns inte att hitta i kommunens diarium.

– Vi fick under min tid tips kring sponsringen och jag vill minnas att vi gjorde en granskning, säger Stefan Söderlund som var vd i Stadsbacken och kommundirektör åren 2009 till 2016.

Bekräftar samtal med vd:n

Han säger att han och vd:n i Stadsbacken, som då var controller i Stadsbacken Anders Johansson, hade ett samtal med den polisanmälde chefen kring 2015 eller 2016.

– Vi hade ett samtal med personen kring den här frågan men det stannade vid det.

Vad kom utredningen fram till?

– Vi kunde inte belägga tipsen som vi fått utan det stannade vid det här samtalet med den berörda chefen om att vara noggrann med sådana här frågor, säger Stefan Söderlund.

Internutredning göms undan

För att kontrollera vad som gjordes av kommunen då har vi begärt ut utredningen, både hos kommunstyrelsen och hos Stadsbacken. Men vi har flera gånger fått svaret att den inte finns.

– Vi gjorde en granskning. Varför den inte finns vet ja g inte. Materialet bör ju finnas i kommunen.

Vad gjorde ni för undersökningar?

– Jag vet inte om jag vill gå in i detalj, men vi tittade på en del mail och tittade på avtal som hade varit. Men vi bedömde att det inte var oegentligheter kopplade utan mer att den här chefen behövde tänka på i framtiden hur man sköter sig.

Borde inte polisen ha fått göra den bedömningen?

– Då måste vi först se att det finns något brottsligt uppsåt bakom och vi bedömde att så inte var fallet, säger Stefan Söderlund.

Vilka visste?

Vilka politiker som kan ha känt till det här vill han inte minnas.

– Det vill jag nog inte svara på eftersom det är viktigt att det blir korrekt. Då gäller det att jag har det klart i minnet, jag är inte hundra procent säker så det vet jag faktiskt inte, svarar Söderlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Toppchef i mutskandal

Mer i ämnet