Försäkringskassan varslar hundratals provanställda. Foto: Johan Nilsson/TT

Försäkringskassan massvarslar – oklart hur många som drabbas i Sundsvall

Publicerad

Inflationen och fler kostsamma uppgifter har gjort att Försäkringskassan måste spara hundratals miljoner bara i år. Därför varslas nu upp emot 500 provanställda på myndigheten. Det är inte känt hur många på kontoret i Sundsvall  som berörs.

Försäkringskassan behöver spara för att få sin budget i balans. Detta efter att myndigheten fått fler kostsamma uppdrag samtidigt som inflationen drivit på bland annat hyror och lönekostnader. En av flera åtgärder enligt Jacob Lagercrantz, pressekreterare på myndigheten, är att varsla anställda. Det handlar om ungefär hälften av totalt 900 provanställda, vilket Sundsvalls tidning rapporterat om under fredagen.

– För att klara våra uppdrag behöver vi se över våra kostnader helt enkelt och göra den här inbromsningen nu för att inte behöva göra en ännu större inbromsning längre fram, säger han.

Konsultuppdrag sägs upp

På Försäkringskassan i Sundsvall arbetar drygt 1 100 personer, hur många av dessa som är provanställda kan Lagercrantz inte svara på i dagsläget. Han kan inte heller svara på vad som kommer att hända med de fler än 500 konsulter som jobbar på uppdrag av myndigheten.

– Vi har drygt 500 konsulter på uppdrag men hur många av de som kommer att avslutas är svårt att säga. Men det är klart att det är en kostnad vi tittar på också.

Så drabbas allmänheten

För allmänheten kommer besparingarna att märkas av genom längre telefon- och handläggningstider med tanke på att antalet anställda ska minska.

– Exakt hur mycket är svårt att säga men det kommer troligen att bli en sådan effekt redan till hösten vad gäller telefontider och vid årsskiftet när det gäller handläggningstider, säger Jacob Lagercrantz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.