Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Delade meningar kring användandet av medlet Cytotec vid igångsättning

Uppdaterad
Publicerad

Vid vissa förlossningskliniker används medlet Cytotec (misoprostol) i stället för Angusta för att skynda på en förlossning.

I Västernorrland, som har högst andel igångsättningar i landet, används preparatet Cytotec vid igångsättningar.

Men valet av medel skapar oenighet och för SVT Västernorrland vittnar legitimerade barnmorskor både om risker med användandet, medan andra lyfter fördelarna med preparatet.

– Cytotec är en av de mest skonsamma metoder som vi har för igångsättning, säger Tove Wallström, förlossningsläkare.

I över tio år har Cytotec använts på kvinnoklinikerna runt om i landet. Läkemedlet är officiellt en magsårsmedicin men används för att sätta igång förlossningar.

Rekommenderad förstahandsmetod

Ewa Svensk, specialistläkare, obstetrik och gynekologi, tillsammans med Tove Wallström, förlossningsläkare, jobbar just nu med en ny studie om Cytotec. Studien är inte klar, men de ser inget annat i sin forskning än att Cytotec ska vara den bästa igångsättningsmetoden.

– Det är en rekommenderad förstahandsmetod vid igångsättning och liknar kroppens eget sätt att starta en förlossning, säger Tove Wallström.

Helena Lindgren, professor vid Karolinska institutet, forskar om metoder som kan minska risken för vaginala bristningar. Hon har å andra sidan själv dåliga erfarenheter av preparatet.

– När jag pratat med barnmorskorna i Stockholm som behövt starta en förlossning med Cytotec på grund av att det medel de normalt använder, Angusta tagit slut, får de ont i magen av att behöva sätta igång en mamma med det preparatet då de inte sett lika bra resultat av det, säger hon.

Ekonomiskt gynnsamt

Charlotte Elvander, legitimerad barnmorska och styrelseledamot i Svenska Barnmorskeförbundet, säger att Cytotec är en billigare variant av Angusta som är tillverkat för igångsättningar.

Är det alltså en ekonomisk fråga att använda Cytotec?

– Ja absolut, säger hon.

I videon berättar Tove Wallström och Ewa Svensk mer om varför Cytotec är ett bra preparat vid igångsättningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.