Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den misshandelsåtalade förskolepedagogen säger i förhör att tvååringen var våldsam och ”otroligt stark”, och att hon tog hjälp av en kollega för att kunna sätta barnet vid matbordet. Hon nekar till misshandel och hävdar snarare självförsvar – se och hör mer i videon. Foto: teckning: Nicklas Larsson / SVT Design

Förskolepedagogen i Sollefteå om misshandeln av tvååringen: ”Jag kanske överreagerade”

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinnliga förskolepedagog i Sollefteå kommun som under måndagen åtalades för misshandel av tvåårigt förskolebarn förnekar bestämt brott.

Hennes version i polisförhören går ut på att hon tagit tag i barnets arm och ben för att freda sig mot tvååringen. Se och hör mer i videon här.

Situationen uppstod i början av december i samband med en måltidsstund på den aktuella förskolan.

När det gäller vad som egentligen hände vid matbordet skiljer sig den åtalade förskolepedagogens version från det som kvinnans två kolleger berättat. Något som de också kommer att vittna om under den kommande rättegången.

Stängdes av

Ett av vittnena till händelsen ringde omedelbart upp sin chef och berättade vad som hänt. Chefen beslutade då omedelbart att den nu åtalade kvinnan tills vidare skulle stängas av från sitt arbete.

Senior åklagare Jens Göransson menar i sin gärningsbeskrivning att förskolepedagogen slagit tvååringen i huvudet med öppen hand. Han anser att det som hänt ska betraktas som misshandel av normalgraden och inte ringa misshandel, som var brottsrubriceringen initialt. Bland annat med hänsyn till barnets låga ålder.

”Uppsåt”

Enligt Jens Göransson har gärningen ”varit ägnad att kränka målsägandens frid på ett kännbart sätt”, och den har begåtts ”med uppsåt.”

Den åtalade kvinnan – som riskerar både fängelsestraff och att mista sitt jobb i händelse av en fällande dom – är av en helt annan uppfattning.

Se och hör mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.