Återvinningsstationen i Birsta i påskhelgen. Så här ska det inte vara, tycker miljöministern och föreslår ny teknik för hur sopor ska återvinnas. Foto: Per-Erik Ström SVT

Förslag mot skräpiga återvinningsstationer

Uppdaterad
Publicerad

Återvinningen ska vara lätt att hitta och ligga närmare bostaden. Det är delar av regeringens förslag för att förenkla återvinningen.

En av de mest använda retursopstationerna i Sundsvall är den vid ICA Maxi i Birsta. Där är det ofta problem. Och att kryssa mellan illaluktande mjölkkartonger och trasiga glasflaskor på överfulla återvinningsstationer gör ingen människa glad. Ändå lägger majoriteten av svenskarna ner både tid och engagemang för att sortera och återvinna sina sopor.

Därför måste det bli enklare att återvinna, slår miljöminister Karolina Skog (MP) fast.

Närmare hushållen

Förslaget som regeringen ska presentera för riksdagen, handlar om att förbättra servicen för hushållen. I huvudsak genom att återvinningskärlen finns närmare hemmen. Tekniska lösningar finns redan för fastighetsnära insamling, enligt regeringens pressmeddelande.

Tydligare producentansvar

Dessutom vill regeringen inskärpa producentansvaret ytterligare. Idag bekostas en stor del av insamlingen av kommuner och bostadsrättsägare.Enligt förslaget ska det bli tydligare att det är producenterna av tidnings- och förpackningsmaterial som har det ekonomiska ansvaret för att samla in det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.