Juni Schröder och Juni Boethius var två av de idrottsungdomar som städade Indalsälvens stränder från skräp under söndagen. Se och hör dem i klippet här. Foto: Barbro Sellin SVT

Första året som Indalsälven ingår i Älvstädningen

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen städade ungdomar från KFUM Basket Indalsälvens stränder bland annat vid Kävstabron i Indal med förre skidskytten Björn Ferry i spetsen.

Förre skidskytten Björn Ferry har varit med vid alla sju älvstädningarna hittills. Så även i år. Foto: Barbro Sellin SVT

De älvar som förutom Indalsälven städas av ungdomar från totalt cirka 90 föreningar är Ljusnan, Dalälven, Klarälven och Gullspångsälven.

– Sedan starten 2013 har cirka 177 ton skräp hittills plockats längs och i älvarna. Det är en viktig insats för miljön, men Älvstädningen är också en viktig investering för att påverka ungdomars attityd kring nedskräpning på sikt, säger Linnéa Grahn, projektledare på Städa Sverige.

Nytt för i år

Hittills har Älvstädningen fokuserat på skräp som syns, men vid årets städning tar ungdomarna för första gången vattenprover för att även undersöka förekomsten av mikroplaster.

Frida och Matilda Larsson tog vattenprover för analys av mikroplaster i älvvattnet. Foto: Barbro Sellin SVT

Proverna tas på utvalda ställen längs älvarna med fokus på utlopp och tätbefolkade samhällen. Analysen av proverna görs dels av ett professionellt labb, dels av elever på Marina Läroverket.

Ger pengar till klubben

Projektet Älvstädningen går, liksom Städa Sveriges övriga verksamhet, ut på att engagera så många idrottsföreningar som möjligt att mot en ersättning till klubbens eller lagets kassa städa en bestämd älvsträcka.

Förutom att det ger en positiv miljöeffekt innebär det ett stöd till svensk idrottsrörelse och en investering i ungdomars ansvarstagande för den gemensamma miljön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.