Malena Lundefalk delar med sig av råd om hur man bemöter en människa i sorg. Foto: SVT

Första hjälpen vid sorg – om att möta en sörjande

Uppdaterad
Publicerad

Allhelgonahelgen är ett tillfälle då sorgen gör sig påmind. Men hur bemöter man den som sörjer? För några är det enkelt och självklart, men majoriteten tycker det är svårt. Nu ger Svenska kyrkan ut en folder med stöd till den som möter vänner och anhöriga som sörjer.

Sällan är Sveriges kyrkogårdar så välbesökta som under allhelgonahelgen. Vi tar oss tid att tänka på våra döda med både glädje och sorg.

På flera platser i länet finns diakoner och präster på plats på kyrkogården för att prata med besökarna, just den här helgen. Kyrkans anställda har stor erfarenhet av sorg till skillnad av de flesta av oss.

Nästan tre fjärdedelar av västernorrlänningarna uppger att de vill bli bättre på att bemöta en sörjande människa, enligt SIFO undersökning.

Konkreta tips

Det vill Svenska Kyrkan råda bot på med hjälp av foldern Första hjälpen vid sorg. Den består av enkla och konkreta tips som bygger på Svenska kyrkans erfarenheter av att stötta människor i sorg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.