Det är fortfarande svårt att rekrytera deltidsbrandmän, trots att intresset ökat sedan sommarens bränder. Stefan Sjödin är processledare för deltidsbrandmännen i Örnsköldsvik. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Fortsatt brist på deltidsbrandmän – trots ökat intresse efter sommarens bränder

Uppdaterad
Publicerad

Det var för lite personal som bekämpade sommarens bränder anser fyra av tio brandmän. Varannan brandman menar också att det påverkade spridningen av bränderna de jobbade med att släcka.

Under den torra och varma sommaren 2018 rasade 300 skogsbränder i Sverige. Räddningstjänstens ryggrad, personalen i deltidsstyrkorna, kämpade hårt och ofta på sin fritid. Nu menar många brandmän att de var för få och att det därför tog längre tid att släcka bränderna.

– Har vi minskad bemanning då är det klart att det blir konsekvenser. Elden kan sprida sig snabbare när vi inte har tillräckligt med folk. Ju fler vi är som bekämpar en brand, desto större chans har vi att släcka. Det är ju ganska självklart, säger Stefan Sjödin som är processledare för deltidsbrandmännen i Örnsköldsvik.

Risk för avhopp

På kort sikt har det gått att lösa underbemanningen när de styrkor som finns har ställt upp genom att ta fler jourtimmar. Men om det blir fler somrar som den 2018, vilket forskare menar kommer bli allt vanligare, håller det inte längre.

– Långsiktigt kommer det att bli avhopp på grund av att det blir för mycket jour. Man blir utarbetad på grund av jouren eftersom att man låser upp sig så pass mycket.

Ökat intresse

Under hösten har runt 30 personer anmält intresse om att bli deltidsbrandman. Det är fler än vanligt och enligt Stefan går det att härleda till sommarens bränder. Samtidigt är det alltjämt svårt att upprätthålla full bemanning på kommunens 10 deltidsstationer.

– Här i stan har jag inget behov utan det är ytterområdena som är de stora nötterna att knäcka. Där har vi behov ganska generellt på alla ställen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.