Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör smittskyddsläkaren Hans Boman om ökningen av BA.5-varianten och om farhågorna inför hösten. Foto: Foto: Anna Beijron/SVT

Fortsatt ökning av coronafall i Västernorrland – fjärde dos vaccin i höst

Uppdaterad
Publicerad

Runt 15 personer vårdas med covid-19 på länets sjukhus, varav en behöver intensivvård. Samtidigt är personalläget i sjukvården ansträngt.

– Det är besvärligt att bemanna men hittills har det gått runt, säger smittskyddsläkare Hans Boman, som också flaggar för en fjärde dos vaccin till den breda allmänheten i höst.

I juni låg antalet sjukhusvårdade med covid-19 i Västernorrland på runt fem personer, men nu är det tre gånger så många. Även runt om i Europa kommer rapporter om ökad smittspridning. En skillnad jämfört med tidigare somrar då fallen minskat.

– Man anser att det beror på att den undervariant till omikron som heter BA.5 spridit sig fortare än vi förutspått. Den är mer smittsam än tidigare varianter, förklarar Hans Boman.

Kan bli lokala besöksförbud

För några dagar sedan återinförde region Västernorrland krav på munskydd i patientarbete. Besöksförbud kan bli aktuellt igen på vissa avdelningar.

– Som det är nu har varje verksamhetschef möjlighet att införa besöksförbud om de behöver men det är inte aktuellt med ett generellt besöksförbud.

Dags för vaccin igen i höst

Enligt ett nyligen uppdaterat scenario från Folkhälsomyndigheten kan smittspridningen gradvis förväntas öka och nå en topp i mitten av augusti.

Hans Boman säger att det också kommer att erbjudas en fjärde dos vaccin till allmänheten under hösten.

– Det kommer att erbjudas från 18 år och uppåt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet