Smittspridningen av RS-viruset i länet fortsätter öka – ingen topp i sikte

Uppdaterad
Publicerad

Årets säsong av RS-viruset har angripit främst de yngre barnen hårt. Än sjunker inte smittokurvan.

Antalet RS-sjuka barn på länets sjukhus fortsätter att stiga. Än är det inte aktuellt att öppna för fler vårdplatser, men det kan komma att behöva genomföras omprioriteringar.

Får prioritera

– De barn med RS-viruset i behov av sjukhusvård behöver oftast vara här 2-3 dygn, så vi har plats och personal till det befintliga behovet just nu. Fortsätter kurvan uppåt kan det vara så att vi får prioritera om den planerade verksamheten och se till att de barn med akuta behov får vård först, säger barnläkare Anette Sjöstedt.

Småbarn skörast

De flesta barn som smittas av viruset klarar sig undan med förkylningssymptom. Det är främst de allra yngsta barnen som är skörast.

– Om barnet får svårt att andas eller inte orkar äta är det dags att komma in för att få hjälp, säger Anette Sjöstedt.

Nytt för i år på grund av den stora spridningen är också att regionen valt att trycka upp ett informationsblad som finns på olika anslagstavlor runt om i länet med information om hur man bäst undviker smittan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.