Från Osaka till Haverö

Uppdaterad
Publicerad

Yuko Oda en av många musiker som fångats av den svenska träflöjtens vemod. Kurserna i Haverö lockar allt fler folkmusikälskare.

Hon har tagit sig den långa vägen från hemmet i japanska Osaka till den lilla byn Kölsillre i Haverö. Yuko Oda har förälskat sig i den klassiska svenska träflöjten, eller spelpipan som den också kallas.

– Jag vill lära mig nya stycken och utveckla mitt spel säger Yuko Oda.

Det är flöjtkursen hos Folk Flute Academy som lockat henne till Haverö i västra Medelpad. Den välkände flöjtisten Göran Månsson är en av musikerna bakom Folk Flute Academy.

– Det nog den typiska moll-skalan och det väsiga ljudet i den svenska spelpipan som lockar säger Göran Månsson.

Har startat japansk filial

Den här sommaren kör de tre flöjtkurser och dessutom har riksspelmannen Gunnar Stenmark från Ås i Jämtland en kurs i att bygga träflöjt här på Göran Månssons släktgård i Haverö. När vi är på besök möter vi deltagare från både Norge och Japan på gårdstunet.

– Jag tror att den här genuina miljön är nyckeln till intresset, det blir lite exotiskt även för svenska musiker säger Göran Månsson.

När Yuko Oda är tillbaka i Japan har hon några nya stycken att lära ut till sina elever. Det här är hennes tredje besök i Sverige och tillsammans med Göran Månsson har hon startat en japansk filial av Folk Flute Academy hemma i Osaka.

– Nåsta gång hoppas jag få med mig mina studenter hit också säger Yuko Oda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.