Foto: SVT

26-åringen ångerfull i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Den 26-årige man som körde flyktbilen i samband med den Fredrikaolyckan då en polis omkom var ångerfull i tingsrätten: ”Jag tycker jättesynd om alla inblandade”.

Rättegången mot 26-åringen inleddes i Ångermanlands tingsrätt i Härnösand under tisdagsförmiddagen.

26-åringen som är från Örnsköldsvik misstänks för grov vårdslöshet i trafik och grovt rattfylleri.

Polis död efter biljakt

Det eftersom han inte stannade i en poliskontroll och sedan inledde vansinnesfärden norrut genom Ångermanland – som slutade i Fredrika i Västerbotten där både hans bil och den närmast efterföljande polisbilen gick av vägen och ner i vattnet.

Det enda rättsliga efterspelet

Rättegången mot den 26-åringen är det enda rättsliga efterspelet efter olyckan för nästan exakt ett år sedan.

Han var ångerfull i rätten.

– Konsekvenserna blev fruktansvärda. Jag kan ångra det jag gjorde men det ändrar inte det faktum att en person dog, säger han till SVT Nyheter Västernorrland.

Åklagaren underströk att bilföraren inte är åtalad för olyckan, som han beskrev som två olyckliga singelolyckor. Han lastade inte 26-åringen som ansvarig för de allvarliga konsekvenserna.

Knarkpåverkad

26-åringen är åtalad för grov vårdslöshet i trafik och grovt rattfylleri till följd av att han var påverkad av cannabis och amfetamin.

Han hade rökt cannabis med kompisar och druckit ett par klunkar cola som en kompis bjöd på. Efteråt tror han att den kunde ha varit spetsad med amfetamin.

– Jag tog inget amfetamin medvetet, försäkrade han i rätten.

Den överlevande poliskollegan vittnade också i rätten. Hon kom till rättegången med sambo och sitt lilla barn.

Rösten sprack

Hon berättade sakligt om jakten men när hon skulle återge själva olyckan brast rösten.

– Jag såg hur flyktbilen sladdade till och i nästa ögonblick släppte det också för oss. Jag förlorade medvetandet och vaknade upp först när jag låg upp och ned i vattnet.

Hon berättade om en långvarig jakt genom natten den 6 november. Hastigheterna var höga och polisinsatsen massiv. När hon fick frågan om det inträffat några farliga situationer under den långa biljakten svarade hon:

– Det var farligt mest hela tiden.

”Kanske för stor insats”

Tio polisbilar deltog i jakten, sex från Västernorrland och fyra från Västerbotten. Enligt 26-åringens advokat Jonas Vedin var det kanske en för stor polisinsats med tanke på att ursprungsbrottet var lindrigt.

26-åringen jagades i inledningsskedet endast för att han inte stannat för polismans tecken.

– Man kan tycka att polisen lät det hela gå för långt.

Polisbefälet friades ”med tvekan”

Det ansvariga polisbefälet som ledde jakten har fått allvarlig kritik av polisens internutredning, men friades från misstankar om grovt tjänstefel. ”Med tvekan” kom åklagarens för särskilda mål, Håkan Roswall, fram till slutsatsen att polisbefälet inte skulle åtalas. Däremot gjorde han klart att han ansåg polisinsatsen som överdimensionerad och att polisens efterföljande borde ha avbrutits på ett tidigt stadium.

Åklagaren Håkan Roswall påpekade i sin utredning att 26-åringens identitet inte var fastställd under jakten eftersom han körde en bil som var registrerad på en firma. Att han skulle ha varit drogpåverkad var vidare en gissning från polisens sida och att i det läget iscensätta en omfattande jakt för att stoppa en bilist vars brott bestod i att han inte stannat för polismans tecken bedömde åklagaren som fel men inte tillräckligt allvarligt för att det skulle röra sig om grovt tjäsntefel.

Nu stannar det rättsliga efterspelet efter Fredrikaolyckan vid dagens rättegång.

26-åringen riskerar fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis död efter biljakt

Mer i ämnet