Foto: TT

Frivilligas räddningsinsatser har kartlagts

Uppdaterad
Publicerad

Frivilliga kan vara ett viktigt komplement till räddningstjänst och ambulans vid en olycksplats. Det visar ny forskning från Linköpings universitet.

– I det här projektet ”Förstärkt medmänniska” har man larmats ut på drunkning, trafikolyckor, vissa typer av bränder och på hjärtstopp, säger Sofie Pilemalm, forskare vid Linköpings universitet.

Inte helt riskfritt

Fördelarna med projektet är många, men systemet är inte helt riskfritt. Sekunder kan innebära liv eller död vid en trafikolycka, en brand eller ett drunkningstillbud. I glesbygd eller komplicerade stadsmiljöer kan det ta tid för det ordinarie räddningssystemet att ta sig fram. Därför utbildas nu frivilliga för att kunna larmas till olyckor för att bistå räddningstjänsten. Forskare från Linköpings Universitet har följt projektet under ett år.

– Man ser mer och mer att det sprider sig över Sverige och det kommer att implementeras i större skala än vad det är nu, säger Sofie Pilemalm.

Larmas  via SMS

Frivilliga i glesbebygda försöksområden larmas idag per automatik med ett SMS från SOS Alarm när en olycka sker i deras hembygd. Tanken är på sikt att frivilliga skall kunna meddelas även utanför sin egen ort om de just då råkar befinna sig nära en olycka där det är långa avstånd till räddningstjänst och ambulans.

– Man ser väl att man har en möjlighet man inte skulle ha haft annars att hjälpa till och sen är det lite kul att vara delaktig i någonting som är nytt och säkert kommer finnas över hela Sverige om några år, säger Niklas Wikholm från Sundsvall, en av de engagerade i ”Förstärkt medmänniska”.

Mer skada än nytta

När det gäller risker finns det två som frivilliga kan råka ut för.

– Det ena är att man skadar sig själv när man är på skadeplatsen. Det andra är att man skulle kunna åsamka mer skada än man åsamkar nytta. Och i båda de fallen måste det finnas försäkringar som täcker det här på något sätt, säger Sofie Pilemalm.

Hur långt i förväg har du varit där innan räddningstjänsten har kommit på plats?

– Ungefär 10 minuter, och det kan ju vara ganska avgörande på den korta tiden, säger Niklas Wikholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.