ESBLcarba i extrem förstoring

Fruktad superbakterie har kommit för att stanna

Uppdaterad
Publicerad

Svårbehandlade infektioner – rentav dödliga – är ett stort hot inom sjukvården. Siffror visar att fallen med den resistenta tarmbakterien ESBLcarba ökat de senaste åren.

– Det är bekymmersamt och vi får räkna med att det blir vanligare och vanligare med den här typen av bakterier, säger smittskyddsläkaren i Västernorrland Hans Boman.

Det första fallet i Västernorrland kom 2016. Ytterligare två personer konstaterades bära på smittan samma år. Och i fjol rapporterades tre fall av ESBLcarba i länet. ESBLcarba är en egenskap hos vissa tarmbakterier som gör att de kan bryta ned de flesta antibiotika.

Risk för dödsfall

– Det har förekommit fall där man fått blodförgiftning med de här bakterierna. Men lyckligtvis är det så att en del bara är bärare utan symptom, säger Hans Boman.

I hela landet rapporterades 116 fall i fjol, jämfört med 40 fall för fem år sedan. ESBL är en muterad variant av ESBL som funnits med ett tag längre. Även fallen av ESBL har ökat kraftigt. I länet från cirka 120 under 2013 till drygt 190 i fjol. Men ESBL går att behandla med viss antibiotika som inte biter på ESBLcarba.

– Det kan innebära att en infektion som vi normalt sett varit vana att behandla med antibiotika inte går att behandla och det kan vara livsfarligt.

Tvätta händerna!

ESBLcarba kan leda till svårbehandlade urinvägsinfektioner, bukinfektioner, lunginflammation och sepsis. Det förekommer i alla åldrar och man kan bära på smittan utan att vara sjuk själv.

På smittskyddet framhåller man att de viktigaste insatserna för att förhindra ytterligare spridning och nya resistenta bakterier är att minska antibiotikaanvändningen generellt och att alltid vara noga med handhygien. Både inom vården och i allmänhet.

– Man ska tvätta händerna när man har varit på toaletten och när man ska laga mat. Det är inga avancerade åtgärder men man ska vara konsekvent och alltid tillämpa dem, uppmanar Hans Boman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.