Parkslide kommer ursprungligen från Japan Foto: Fredrik Israelsson

Fruktad växt sprider sig i Västernorrland – kan förstöra hus

Uppdaterad
Publicerad

Växten parkslide är fruktad eftersom den kan förstöra hus och den finns nu även i Västernorrland. Kommunbiologen Ronnie Nordström i Sundsvall varnar alla husägare, har man växten vid sitt hus så måste den bort.

Parkslide räknas som en så kallad invasiv art och hotar den biologiska mångfalden men är extra besvärlig eftersom den kan tränga in i hus, växa genom husgrunden och helt enkelt förstöra byggnaden.

– Planterar man nära husgrunden kan den gå in där, säger Ronnie Nordström, biolog på Sundsvalls kommun.

Varnar husägare

Ronnie Nordström vill varna alla husägare för parkslide, som ursprungligen kommer från Japan. Har man växten i anslutning till sitt hus så måste den bort. Och det är viktigt att alla delar av växten försvinner, eftersom i princip alla växtdelar kan resultera i nya plantor. Däremot sprider sig inte parkslide med frön i Sverige.

Totalsanerad tomt

Själv har Ronnie Nordström totalsanerat sin tomt efter att ha påträffat parkslide.

– Jag har grävt bort alla rötter och paketerat dem och skickat till förbränning och varje skott som kommer upp tar jag bort, berättar han och tillägger att han också siktat den aktuella jorden två gånger för att inte riskera att det finns något kvar som kan bli till nya plantor.

Se den fruktade växten i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.