Martina Hemmingsson och Livia Göttfert spelar Elin och Agnes – två vilsna tjejer på jakt efter sin identitet. Lukas Moodyssons ”Fucking Åmål” blir för första gången i Sverige teaterpjäs. Foto: svt

”Fucking Åmål” på scen – Teater Västernorrland först i landet

Uppdaterad
Publicerad

Pjäsen är specialbeställd av Teater Västernorrland – ikväll blir det inte bara premiär utan även Sverigepremiär för scenversionen av legendariska ungdomsfilmen ”Fucking Åmål”.

Det är drygt 20 år sedan filmen ”Fucking Åmål” hade premiär, en film som blivit ikonisk och närmast ett begrepp. Lukas Moodyssons film om två vilsna tonårstjejers identitetssökande i 90-talets Sverige hade en ovanligt stark tonträff i sin samtid.

Håller den än?

Men går det att göra teater av Moodyssons film – håller konceptet även idag, 22 år senare?

Hör regissören Lovisa Onnermark och de två huvudrollsinnehavarna, Martina Hemmingsson och  Livia Göttfert i inslaget.

När ”Fucking Åmål” har premiär på fredag i Sundsvall är det dessutom första pjäsen spelas i Sverige. Pjäsen är specialbeställd av Teater Västernorrland och skriven av malmödramatikern Robin N Spegel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.