I och med att vattnet sinar i privata, grävda brunnar är det många som i stället borrar efter vatten för att säkra tillförseln. Arkivbild. Foto: TT

Fullt upp för brunnsborrare efter sommartorkan

Publicerad

Grundvattnet har inte fyllts upp igen efter sommarens torka utan i nästan hela landet är nivåerna under de normala. Många med grävda brunnar vill nu borra för att säkra vattentillgången.

SGU, Sveriges geologiska undersökning, har nyligen publicerat sin grundvattenkarta för oktober.

Grovt sett är nivåerna i små magasin – motsvarande enskilda brunnar –  mycket under de normala i södra halvan av landet och under de normala i norra delen. Bara östra Norrbotten har för årstiden normala grundvattennivåer.

Situationen är en följd av den torra sommaren och hittills har hösten inte heller varit så blöt. Men efter den snörika vintern 17/18 fylldes i alla fall magasinen på.

Skiftar lokalt

– Det är väl inte rekordlåga nivåer på de mätpunkter vi har i Västernorrland men det är nästan nere på rött. Sedan beror det mycket på lokala förhållanden också vilka som får lite vatten i brunnarna. Generellt sett är det värre i södra Sverige, säger David Eveborn, geolog på SGU.

För brunnsborrare i länet är det fullt upp just nu.

– Normalt är det mest bergvärme vi borrar för under hösten men i år har vi jättemycket att göra med vatten, det ringer flera stycken varje dag med sinande brunnar, säger Håkan Tällström på Ö-viks brunnsborrning.

Lång väntetid

De har tre borriggar på företaget och 18 man som sköter dem och väntetiden för att få en brunn borrad ligger på ett par månader minst, till årsskiftet sträcker sig kön.

– Det är nog många som har tömda magasinen efter sommaren och börjar det frysa på nu och bli tjäle kan läget bli ännu sämre. Då fylls inte magasinen på förrän till våren när snön smälter, säger Tällström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.