Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Flera personer har skadats i lägenhetsbranden i Ånge. Räddningstjänsten beskriver läget på platsen som kaotiskt. Foto: Therese Edlund samt Privat/Örjan LeekVisa alla (2)
Visa alla (2)

En död efter branden i Ånge – flera skadade

Uppdaterad
Publicerad

En person har dött och en är allvarligt skadad efter den dramatiska fastighetsbranden i Ånge, bekräftar polisen under en pressträff. En förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet har inletts och vittnen ska höras under dagen.

Orsaken till branden är ännu oklar. Det finns i nuläget inget som tyder på att branden var anlagd och ingen har delgivits misstanke om brott. Branden verkar istället ha orsakats av oaktsamhet, enligt polisen.

– Det kommer ske grundlig genomgång av platsen av våra kriminaltekniker, säger Ångepolisens pressansvarige Marcus Ceder, under en pressträff.

Larmet inkom klockan 08.41 på fredagsmorgonen. En fullt utvecklad lägenhetsbrand härjade på de tre översta våningarna i ett femvåningshus där 25 personer är skrivna.

Tio personer har fått vård på plats efter branden. En person har först till Sundsvalls sjukhus med allvarliga skador. En kvinna i 70-årsåldern avled i samband med branden. Hennes anhöriga har underrättats.

Hoppade från balkong

Boende i den brinnande bostaden tog sig ut på balkonger och tak. En person hoppade från en balkong på hög höjd. Andra räddades med hjälp av räddningstjänstens bilar och olika stegar.

Två flerfamiljshus, det branddrabbade och ett närliggande, har evakuerats.

Räddningsinsatsen pågick fortfarande under eftermiddagen. Branden uppgavs då vara under kontroll och fokus hade skiftats från livräddning till skademinering. 

– Vi vet att den inte kommer att sprida sig till andra hus, men den är inte släckt. Släckningsarbetet kommer pågå under dagen, säger Lars Hammarström, inre befäl vid räddningstjänsten.

Avspärrat område

Räddningstjänsten var under dagen på plats med omkring 35 personer från flera orter liksom åtta ambulanser och en ambulanshelikopter från Östersund.

– Vi kom fram till en ganska kaotisk situation, säger räddningsledaren Johan Keijser på en pressträff.

Polisen har spärrat av området kring brandplatsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polis och räddningstjänst under en pressträff i Ånge efter fredagens brand. Räddningstjänstens Johan Keijser beskrev läget under dagen som ”kaotiskt”. Foto: SVT

Kommunal kriscentral

Länssjukhuset i Sundsvall gick under förmiddagen upp i stabsläge, men har nu återgått till normal verksamhet.

Ånge kommun har upprättat en kriscentral för att ta emot de drabbade.

– Det finns folk att prata med, medicinsk personal, kläder och annan hjälp. Vi har säkerställt att vi kan tillgodose boende för alla, både på kort och lång sikt, eftersom ingen kommer att kunna bo i huset för lång tid framöver, säger Mattias Robertsson Bly, kommunchef i Ånge.

Artikeln uppdateras

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Storbrand i Ånge

Mer i ämnet