Kartan visar de tre nordliga alternativen Foto: Trafikverket

Fyra förslag om ny E14 i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

En ny dragning av E14 genom eller förbi Sundsvall har varit föremål för diskussion under en längre tid. Nu presenterar Trafikverket fyra olika förslag som ska ut på samråd.

Två av vägarna som Trafikverket nu tittar på är Hulivägen och Timmervägen. I handlingarna som presenteras idag föreslår Trafikverket även lösningar som förbättrar den del av E14 som idag passerar centrum.

– Vi redovisar fyra alternativ till nuvarande dragning som vi har försökt beskriva på likartat sätt med effekter och konsekvenser. Arbetet har varit komplicerat och tagit tid men nu tror jag att vi har en bra grund för att kunna göra ett val om lokalisering av E14 efter samrådet, säger Ulrika Sundgren, projektledare på Trafikverket i ett pressmeddelande.

En urvalsprocess

Trafikverket har under processen studerat flera olika förslag och ratat några av dem. De alternativ som nu ska stötas och blötas i en samrådsprocess är följande:

 • Korridor 0+: Berör befintliga Bergsgatan (E14). Korridoren sträcker sig från det angränsande projektet ”E14 Timmervägen-Blåberget” i väster till Björneborgsgatan i öster.

Det här är Trafikverkets namn på vad som händer om man inte ändrar vägens sträckning, det så kallade ”nollalternativet”.

 • Korridordelen N: Gemensam del för alla nordliga korridorer. Sträcker sig från korsningen Bergsgatan (E14) – Timmervägen (väg 86) till korsningen Timmervägen (väg 622) – Hulivägen (väg 603).

Om man väljer att dra nya E14 norr om staden kommer ”Korridordel N” alltså att användas för alla tre nordliga alternativ.

De fyra förslagen

 • Korridor N+N1: Består av korridordelarna N, se ovan, och N1. Följer Hulivägen (väg 603), från korsningen Timmervägen (väg 622) – Hulivägen (väg 603) till befintlig trafikplats vid Bydalen/Gärde.
   
 • Korridor N+N2: Består av korridordelarna N, se ovan, och N2. Korridoren följer Timmervägen (väg 622) för att efter Huli bryta av österut mot E4. En ny väg anläggs där samt ny trafikplats vid E4.
   
 • Korridor N+N3: Består av korridordelarna N, se ovan, och N3. Följer Timmervägen (väg 622) upp till Birsta för att där ansluta till E4.
   
 • Korridor S1: Korridoren innebär en total nysträckning mellan E14 och E4. Korridoren börjar strax väster om korsningen Bergsgatan (E14) – Timmervägen (väg 86). Korridoren passerar väg 570 vid Medskogsbron för att därefter ansluta till E4 i höjd med Stockvik.

Digitalt samråd

Samrådet sker på grund av den rådande pandemin helt digitalt.

– Självklart är det synd att vi inte kan träffa berörda rent fysiskt och informera om de olika förslagen i en fråga som är så pass viktig för Sundsvallsborna. Men det digitala material vi tagit fram ger dock en bra bild av de olika förslagen, säger Ulrika Sundgren.

Omfattande beskrivning

Utredningen och beskrivningen av de olika förslagen är mycket omfattande och kan nu studeras i en samrådsapplikation på nätet. Sista dagen för att lämna synpunkter är 19 oktober 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.