Foto: Jennie Johansson, SVT

Gamla anstalten i Härnösand blir fängelse igen

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalvården är i akut behov av fler platser och planerar nu att göra fängelse av gamla fängelset i Härnösand igen. Redan nästa år ska det öppna om planerna går i lås.

Överbeläggningar på Kriminalvårdens häkten och anstalter gör att myndigheten uppskattar att den behöver 2000 nya platser under en 10-årsperiod. Gamla fängelset i Härnösand ligger nära till hands.

Efter en utredning anser Kriminalvården att det går att skapa 94 platser på fängelseområdet.

– Vi har de senaste åren haft ett tufft läge med väldigt ansträngd beläggning. Om allt nu går som vi vill så kommer den gamla anstalten i Härnösand att ge ett välkommet tillskott av platser för Kriminalvården. Personligen tycker jag också att det är roligt att man satsar på Härnösand”, säger Radomir Sarkan, kriminalvårdschef för verksamhetsområdet Saltvik.

Nu pågår förhandlingar med fastighetsägaren och Radomir Sarkan uppskattar att de ska ha ett avtal i hamn i oktober i år.

70 nya jobb

Planen är att börja bygga om omedelbart.

– Det kommer att gå relativt snabbt att renovera och vi kommer att öppna successivt med början nästa år, säger han.

Kriminalvården kommer att nyanställa cirka 70 personer inom olika befattningar till det nygamla fängelset.

Fängelset som byggdes 1861 var i bruk fram till 2009 då den ersattes av Saltviksanstalten. Fängelset såldes och har också använts som asylboende och vandrarhem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.