Hör Elina Backlund Arab, vice ordförande i Social ReKo och Krister Fagerström Mccarthy, ordförande i Social ReKo, förklara hur ansvaret i missbruksvården ska bli tydligare. Foto: SVT

Gemensamt grepp om missbruksvård av regionen och alla kommuner

Publicerad

För första gången har Region Västernorrland och samtliga sju kommuner i länet kommit överens om ett samlat grepp för att utveckla missbruksvården i länet.

Förra året dog ungefär 20 personer i Väsernorrland av narkotikarelaterade orsaker och missbruk är ett allvarligt folkhälsoproblem i Västernorrland.

Nu ska situationen förbättras genom att regionen och alla kommuner kommer överens om principer för att utveckla missbruksvården. Det handlar dels om gemensamma överenskommelser, men också om lokala lösningar.

Individer faller mellan stolarna

– Det behövs lokala lösningar för att vi bättre ska kunna fånga upp individer som idag faller mellan stolarna i missbruksvården, säger Elina Backlund Arab, vice ordf Social ReKo.

Glappet mellan vården i regionens regi och kommunernas socialtjänst har länge varit ett problem.

– Vi har en otydlighet i den nuvarande överenskommelsen och även i lagstiftningen vilken det är som är huvudman för individuell terapeutisk behandling, säger Elina Backlund.

Spelmissbruk ska med i nya avtalet

Enligt henne finns det inte tydligt uttalat om det är kommun eller region.

– Här ser vi en brist vi behöver åtgärda, säger Elina Backlund.

En utredning har nu tillsatts och principen är att det ska finnas gemensamt övergripande mål och lokala lösningar, så missbruksvården fungerar bra i hela länet och för alla individer. Även vård för spelmissbrukare ska ingå i det nya samarbetsavtalet.

Vad är Social Reko

Social ReKo är Västernorrlands politiska samverkansforum mellan kommuner och landsting för frågor som rör socialtjänst och hälso- och sjukvård. Det är ett forum för dialog och beredning inför beslut i frågor som rör avtal, överenskommelser och gemensamma projekt. Formella beslut fattas därefter av respektive huvudman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.