Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henrik Åhnstrand har fått sparken från tränarrollen i GIF Sundsvall. I videon här motiverar klubbens sportchef Urban Hagblom beslutet. Foto: Bildbyrån

Gif Sundsvall sparkar huvudtränaren: ”Gemensamt beslut”

Uppdaterad
Publicerad

Gif Sundsvalls återkomst till allsvenskan har hittills inte varit någon särskilt rolig historia och efter 15 matcher ligger laget näst sist i tabellen.

Efter de två senaste förlusterna väljer nu klubben att sparka tränaren Henrik Åhnstrand, något som Sportbladet avslöjade först.

– Det är den bästa lösningen för föreningen, säger sportchefen Urban Hagblom – hör honom här.

Giffarnas säsong startade tungt och laget förlorade fyra av sina fem första matcher. Och säsongen har sedan dess fortsatt i uppförsbacke.

Efter en skrällvinst mot Malmö FF den 1 juli har de bara fått med sig 1 poäng på de tre senaste matcherna och senast förlorade man mot bottenlaget Helsingborg.

Och nu har klubben alltså valt att gå skilda vägar med sin huvudtränare – något som klubbens styrelseordförande Stefan Söderlund bekräftar för SVT.

– Det är alltid tråkigt när en medarbetare lämnar. Men det här har varit en process under en tid där klubben tillsammans med Henrik försökt hitta en lösning för att få de sportsliga resultat vi vill ha. Men det har inte lyckats och därför har vi gemensamt tagit beslutet om att gå skilda vägar, säger han.

Varit ifrågasatt

Åhnstrand har varit hårt kritiserad av supportrarna under en ganska stor del av säsongen och det har uttryckts åsikter om att han borde ha fått gå tidigare.

– Vi försöker alltid att utveckla våra medarbetare, både spelare och ledare, som i vilken annan verksamhet som helst. Så det här var verkligen sista utvägen. Men det är tråkigt, Henrik är en bra tränare och en bra människa, säger Söderlund.

De tar över

Nu kommer skutan istället att styras av den assisterande tränaren Brian Clarhaut tillsammans med Benny Mattsson.

– Det känns bra, det är två duktiga tränare som har en bra kunskap om både föreningen och spelarna. Det blir en bra kontinuitet och förhoppningsvis en nytändning, säger Stefan Söderlund.

SVT har sökt Henrik Åhnstrand, hittills utan resultat. Men på Gif Sundsvalls webbplats säger han bland anat så här:

”...Jag respekterar spelets regler och det är bättre att förändringen kommer nu med tid kvar. Förhoppningsvis kan det här ge energi till laget i jakten på fortsatt allsvenskt spel 2023”...”Minnen från den allsvenska succésäsongen 2018 som assisterande tränare och för egen del avancemanget och återkomsten till allsvenskan 2021 som huvudtränare är upplevelser jag kommer bära med mig för livet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.