Farliga ämnen i make up-färger förbjuds – så påverkas Evas verksamhet i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

En ny EU-förordning innebär begränsningar för mängden pigment i så kallad kosmetisk tatuering, eller permanent make up. Det gör att det blir skillnader i arbetssätt för alla seriösa företagare i branschen. För Eva Edström Bergström, vd på en skönhetssalong i Sundsvall, innebär det att hon behöver kassera färger.

På skönhetssalongen Belle Visage i Sundsvall är det lugnt. Nästa kund kommer inte förrän om en timme. Eva Edström Bergström är vd för företaget som har många medarbetare. Själv utför hon så kallad kosmetisk tatuering, en permanent make up som håller några år.

Kunderna är kvinnor från 35-40 år och uppåt.

– Vi har några kunder som är upp i 80-årsåldern, berättar Eva Edström Bergström.

Begränsa farliga ämnen

Det är Europeiska kemikaliemyndigheten, som med den nya förordningen, vill begränsa mängden ämnen som används vid permanent make up. Det handlar om ämnen som kan vara farliga för människors hälsa. Cancerframkallande ämnen och ämnen som kan orsaka allergier.

Eva Edström Bergström uppskattar att make up-färger för runt 20.000 kronor nu måste kastas. Foto: Ylva Holmgren

Trygg behandling

– Kortsiktigt får vi ju en kostnad när vi måste kassera färger men på lång sikt kan vi ju med de nya reglerna erbjuda våra kunder en säker och trygg behandling, säger Eva Edström Bergström.

I klippet berättar hon mer om hur verksamheten förändras efter EU:s nya förordning.

Sammanfattning av de nya reglerna

De nya reglerna gäller från och med 5 januari 2022. Reglerna innebär följande:

• Koncentrationsgränser för tusentals skadliga ämnen

• Krav på märkning

• Krav på att förse kunden med information om färgen

• Krav att endast använda produkter som är märkta med ”blandning för användning i tatueringar eller permanent makeup”

Läkemedelsverket har ansvar för tillsyn och vägledning kopplat till de nya tatueringsfärgsreglerna. Det innebär att Läkemedelsverket kommer att göra stickprovskontroller av tatueringsfärger på den svenska marknaden.

källa: Läkemedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.