Mamman deporterades till koncentrationsläger – nu gör Sundsvallsskådespelaren pjäs om hennes liv

Uppdaterad
Publicerad

Föreställningen på Teater Västernorrland bygger på Gisela Nilssons mammas berättelser om deportationen från sitt hus i Budapest 1944 och har sitt slut i Sverige.

 – Jag har redigerat mammas texter och vävt ihop det med mina egna funderingar och mitt eget sökande, säger skådespelaren Gisela Nilsson.

Ur ett kompendium där Giselas mamma Emmy skrivit ner händelser längs vägen om hur hon vandrade och åkte godståg mot koncentrationslägret Bergen-Belsen, har Gisela hittat delar till sin egen historia.

 – De fick ju inte gå ut och ringa, de fick inte gå ut vissa tider och de tvingades bära en judestjärna. De kunde inte driva företag heller utan då måste det vara någon annan som drev företaget i ditt namn och det började ju med Kristallnatten, säger Gisela.

Internationella minnesdagen

Den 27 januari är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer, det datum som koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. Giselas mamma Emmy överlevde koncentrationslägret i Bergen-Belsen, som befriades i april 1945. I år har det gått 77 år.

 – Vet du? Den 27 januari är både min mammas och pappas födelsedag, visst är det märkligt? Jag kommer att följa händelserna på webben. Jag kommer att tända ett ljus, ta ett glas vin och bara...ja..., säger Gisela.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.