Foto: SVT / arkivbild

Gjorde själva omskärelse på sin bebis

Uppdaterad
Publicerad

Paret utförde själva en omskärelse på sin en månad gamla son med en sax utan smärtlindring – trots att ingen av dem har legitimation för att göra ingreppet.
Nu åtalas de för grov misshandel och brott mot lagen om omskärelse av pojkar.

Brottet ska ha begåtts på en ort i Örnsköldsviksområdet i september i fjol.

Mannen och kvinnan, 33 år och 26 år gamla, ska enligt åklagarens stämningsansökan till Ångermanlands tingsrätt själva ha omskurit sitt en månad gamla gossebarn med en sax när han satt fastspänd i en bilbarnstol.

Inget tillstånd

Enligt åklagaren gjordes ingreppet ”trots att ingen av dem varit legitimerad läkare eller haft särskilt tillstånd att utföra omskärelse. Ingreppet har även skett utan att smärtlindring har ombesörjts av legitimerad läkare eller sjuksköterska och inte under hygienska förhållanden eller med hänsyn till vad som var bäst för pojken.”

Medger – men förnekar brott

Både mannen och kvinnan har medgett de faktiska förhållandena men förnekar att de gjort sig skyldiga till något brottsligt.

Åklagaren skriver i sin stämningsansökan att paret ”visat särskild hänsynslöshet och råhet mot bakgrund av (barnets) skyddslöshet, låga ålder och utsatta situation”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer