Elfisket i Ljungan gav positivt resultat – i år finns det laxyngel i älven. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Glädjande resultat efter elfiske i Ljungan

Uppdaterad
Publicerad

Årets undersökning av hur mycket laxungar som finns i Ljungan har givit ett glädjande resultat. Till skillnad från fjolåret då man inte hittade en enda laxunge i älven finns det återigen uppväxande lax i Ljungan.

Elfiskeundersökningen i Ljungan pågår för fullt den här veckan och är en form av inventering av mängden laxungar som finns i älven.

Fiskdöd och olika sjukdomar har slagit hårt mot Ljungans laxstam och efter fjolårets undersökningar när man inte hittade en enda laxunge såg Ljunganlaxen ut att hotas av utrotning. Med den bakgrunden är årets undersökningsresultat mycket glädjande.

– I år ser det betydligt bättre ut även om det inte är som för tre år sedan då vi hade ”all time high” i Ljungan, säger Anders Berglund på Länsstyrelsen i Västernorrland och som är ansvarig för undersökningen.

Laxungar på alla platser

Genom att elfiska på samma lokaler varje år får man en bild av hur laxens lek har varit och hur stora tätheter av laxungar som växer upp i älven.

Under årets undersökningar har man hittat lax på i stort sett alla platser där man inventerat. Däremot saknas fjolårets generation men Anders Berglund tror inte att det hotar Ljunganlaxen på sikt.

– Långsiktigt tror jag inte att det behöver betyda så mycket om vi får fortsatt god rekrytering och om det stora antal fiskar som lekte 2016 som nu är ute i havet och växer till kommer tillbaka de närmaste åren och förhoppningsvis bidrar till det fina laxbestånd som har varit i Ljungan.

Det här är elfiske

Elfiske är en undersökningsmetod som går ut på att man med hjälp av att skapa ett elektriskt spänningsfält i vattnet bedövar fisken under en kort period och på så sätt kan samla in och räkna och undersöka fiskbestånd. Metoden skadar inte fisken och är beprövad sedan långt tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.