• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi har gjort en del beslag av haschgodis här i länet på senare tid, bekräftar Henrik Blusi på polisen i Västernorrland. Se och hör mer i klippet här. Foto: Patric Sellén SVT / polisen

Godis med cannabis vänder sig till unga – polisen i Västernorrland: ”Djupt olyckligt”

Publicerad

Den senaste tiden har polisen i Västernorrland gjort flera beslag av så kallat haschgodis – påsar med innehåll som ser ut som vanligt gelégodis men som innehåller tetrahydracannabinol (THC), det huvudsakliga aktiva ämnet i cannabis.

– Det är djupt olyckligt att det kommer produkter som lockar in unga i ett narkotikamissbruk, säger Henrik Blusi på polisen i Västernorrland – se och hör mer här.

I våras gjordes husrannsakan hemma hos en Sollefteåbo i 65-årsåldern som nu har åtalats för narkotikabrott på flera punkter.

Bland annat hittades en påse gelébjörnar som vid en första anblick för ett ovant öga ser ut som helt vanligt godis, men som alltså innehåller THC som finns i cannabis. Något som också anges i ett hörn på påsen.

– Vi har gjort en del beslag av det här i länet på senare tid, bland annat på en gymnasieskola, bekräftar Henrik Blusi.

Hur säljs det?

– Det finns sajter på nätet där det enkelt kan beställas och sedan kommer det hem i brevlådan inom bara ett par dygn.

”Starka björnar”

På en av sajterna där SVT hittar ”gummibjörnar” som innehåller bland annat THC kan man läsa omdömen från kunder som berättar om rejäla rus; ”starka björnar” och ”shit vilken resa” bland annat.

Godis med THC är alltså förbjudet att inneha och sälja enligt svensk lag. Det som innehåller den snarlika substansen HHC är dock fortfarande tillåtet och säljs öppet i butiker bland annat i Stockholmsrådet – men inte så länge till.

På fredagen kom beskedet att regeringen narkotikaklassar även HHC, något som kommer att träda i kraft den 11 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.