Kommunalrådet i Timrå, Stefan Dalin (S) gratulerar Göteborg till etableringen i ett gemensamt pressmeddelande med Sundsvallskollegan Bodil Hansson (S). Foto: Sweco / Pierre Ragnehag SVT

Göteborg fick batterifabriken – Sundsvall och Timrå gratulerar

Uppdaterad
Publicerad

Det blev Göteborg som drog vinstlotten om Northvolts och Volvo cars nya batterifabrik.

Stefan Dalin (S) och Bodil Hansson (S), kommunalråd i Timrå respektive Sundsvall gratulerar i ett gemensamt pressmeddelande Göteborg till beskedet – men meddelar samtidigt att dialogen med Northvolt fortsätter, i hopp om att locka någon av företagets underleverantörer till regionen i stället.

Den nya batterifabriken som alltså ska byggas i Göteborg innebär omkring 3000 nya jobb.

Sundsvall-Timråregionen föll på mållinjen med erbjudandet Torsboda industripark i Söråker. Men Bodil Hansson och Stefan Dalin är stora i motgångens stund, ”lyfter på hatten” och gratulerar Göteborg till etableringen.

Batterifabriken Northvolt

– Det är klart att vi helst sett etableringen i vår egen region, men beaktat historien och traditionerna är beslutet att batterifabriken etableras i närheten av Volvo Cars befintliga bilproduktion kanske inte helt oväntad. Vi var ett konkurrenskraftigt alternativ ända fram till slutstriden, säger Stefan Dalin i det gemensamma pressmeddelandet.

Närhet ger fördelar

Volvo cars och Northvolt gick ut med nyheten under fredagsmorgonen. Placeringen av fabriken i Torslanda i Göteborg, där Volvo har sin största bilfabrik, ger fördelar i form av en direktväg in i bilfabriken, tillgång till infrastruktur, förnybar energiförsörjning och ”relevant arbetskompetens”. Dessutom med närhet till både Volvos och Northvolts respektive forsknings- och utvecklingsenheter.

Men satsningen på att locka en riktigt stor etablering till Torsboda kommer att fortsätta

– Fordonsindustrin ställer om och producerar elbilar, här krävs enorma investeringar i batterifabriker med underleverantörer. Dialogen med Northvolt fortsätter då de har stora underleverantörer med behov av goda förutsättningar, säger Bodil Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet